Taping

Taping


Kinesiotaping of easytaping is een methode om spieren te omzwachtelen (te tapen).

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

De methode, die in Japan werd ontwikkeld, wordt in de sport en in paramedische beroepen toegepast.

De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140%, is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. Zo worden de spieren niet vastgezet, maar kunnen vrij bewegen, zonder dat zij meer kunnen uitrekken dan gewenst is.

 • Sportblessures
 • Houding
 • OndersteuningRugschool

Rugschool


De kinesisitherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de rugscholing richt zich op patiënten met biomechanische wervelkolomaandoeningen.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

In de eerste fase zullen de kinesitherapeuten u aanleren de juiste spieren te gebruiken. Aan de hand van een selectie van basisoefeningen worden de stabiliserende spieren geactiveerd. We spreken dan over het “natuurlijk spierkorset”. Eens u meer controle heeft over het spierkorset, worden de oefeningen progressief uitgebreid.

Inhoudelijk bestaat een “rugscholing” meestal uit een instructie (anatomie, biomechanica en pathologie van de wervelkolom), aanleren van correcte houdingen, correct leren tillen, ergonomie, preventieve oefentherapie en eventuele reconditionering. De werkwijze legt vooral de nadruk op preventie : primair (nog geen letsel aanwezig), secundair (lichte rugklachten aanwezig) en tertiair (bij intense rugproblematiek, om erger te voorkomen).

Het doel van oefentherapie bestaat hierin om een vervorming/uitpuiling van de discussen (=tussenwervelschijven) in de onderrug te vermijden en/of te corrigeren en uw bewegingsvrijheid in alle richtingen terug optimaal te laten verlopen.

Oefentherapie heeft dus een preventief en behandelend nut

Doel van rugschool?

Het doel van de rugschool is om uw rug gezonder te maken onder het motto “sterk in beweging”. Verzwakte spieren zijn de belangrijkste oorzaak van langdurige rugpijn. Dit geldt ook voor rugpijn met onderliggende oorzaak (bv. artrose, een hernia, …).

Pijn zorgt er immers voor dat u bepaalde bewegingen vermijdt, waardoor de spieren minder gebruikt worden. Deze verzwakte spieren zullen de krachten minder goed kunnen opvangen, waardoor de pijn toeneemt. Het doel van de rugschool is om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Afhankelijk van de onderliggende aandoening en uw mogelijkheden, zal de kinesitherapeut al dan niet de gespecialiseerde rugtoestellen integreren in uw oefenschema. Dankzij deze toestellen kunnen we een individuele ruganalyse maken alsook de rugspieren specifiek versterken. Een computerschermpje geeft u de mogelijkheid steeds mee te volgen hoe de kracht en uithouding van de spieren verbetert, een ideale motivatie.

Tijdens het rugschoolprogramma worden er door onze ergotherapeuten vier sessies gegeven over het correct gebruiken van de rug in het dagdagelijkse leven. U zal versteld staan hoeveel krachten er onbewust op de rug inwerken tijdens bepaalde houdingen en bewegingen.

Daarnaast zullen we ook de algemene conditie trachten te verbeteren. Een gezonde rug heeft immers nood aan een gezond lichaam.Brandwonden

Brandwonden


Littekens van ernstige brandwonden zijn heel specifiek. Het samentrekken van de huid is een fenomeen waarbij de huidvezels korter worden.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

Het doet zich vooral voor in de functionele zones (nek, schouder, hand, …), wat gevolgen zal hebben op de mobiliteit van de zone in kwestie. Het kan zelfs leiden tot een volledig onbeweeglijk gewricht.

De behandeling vereist intensieve kinesitherapie. Zo wordt de patiënt opnieuw aangeleerd een bepaalde houding aan te nemen, en start men een behandeling met LPG therapie voor het soepel maken van huid, littekens en gewrichten eventueel aangevuld met manuele stetching. Indien nodig wordt er ook een conditionele training gestart om de algemene conditie terug op peil te brengen.

 • littekens
 • tweede en derdegraads brandwondenFysiotechniek

Fysiotechniek


Bij fysiotechniek gaat de kinesitherapeut naargelang de klachten van de patiënt met een therapeutisch doel gebruik maken van: elektrische stroomvormen, ultrageluid.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

Elektrische stroomvormen

Pijndemping: Spier/Pees pathologie(tendinitis, bursitis, ruptuur, contusies, contractuur), Bot/Gewrichtspathologie(peri-arthritis, distorsie, (sub)luxatie), Huidaandoeningen(wondheling, zona,…), Sympatische pathologie(PSH, Whiplash, CRPS), Rheumatische aandoeningen ( arthrose, reumatoïde arthritis), Rugklachten.

Spierstimulatie: Het met elektrische stroom stimuleren van spieren om verlies van spierweefsel (atrofie) te voorkomen of pijn te bestrijden. Wanneer spieren niet gebruikt worden of onvoldoende functioneren, verdwijnt spierweefsel en nemen de spieren in volume af.

Ultrageluid: Ook wel ultrasone genoemd, is in de kinesitherapie een geluidsvorm buiten de gehoorzone, waarbij de mechanische trillingen van dat geluid een therapeutisch effect kunnen hebben. De effecten van ultrason zijn de volgende: toename van de weefsel trofiek en de weefselcirculatie, spierrelaxatie, weefselherstel en pijnvermindering.

Supplementair bij de behandelingen van:

 • pijndemping
 • chronische pijn
 • neurostimulatie
 • zona
 • weefselherstel
 • ..Endermologie LPG

Endermologie LPG


De LPG therapie is een unieke en wetenschappelijke methode waarbij de weefsels tot in de diepte worden gemanipuleerd.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

De LPG techniek zorgt voor een stimulatie van de stofwisseling en voor een betere bloeddoorstroming in deze weefsels. LPG verhoogt en verbetert de werking van de cellen in het bindweefsel rond de spieren, ontstekingen in het bindweefsel nemen hierdoor af. De gewrichten worden versoepeld en gestabiliseerd, spierspanning wordt significant verminderd.

Afvalstoffen en toxische stoffen worden aan uw bindweefsel onttrokken en via de lymfekanalen afgevoerd. De LPG techniek vermindert vlug spierpijn en spierspanning, verbetert de recuperatie van de spieren en versoepelt de gewrichten. Deze therapeutische behandelingen noemt men = Endermotherapie.

Onder dit label vallen volgende behandelingen:

 • behandeling van littekens
 • gevolgen van brandwonden
 • lymfoedeem
 • fibrose
 • spierpijnen
 • letsels aan ligamenten en pezen
 • spierspanning
 • veneuze insufficiëntie
 • ontstekingenDry needling

Dry needling


Dry needling, soms ook Intramuscular stimulation ‘IMS’ genoemd, is een behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren.

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol:

 • Stijve spieren en gewrichten
 • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols
 • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren

Wat is dry needling?

Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder.Respiratoire revalidatie

Respiratoire revalidatie


Respiratoire revalidatie is een multidisciplinair revalidatieprogramma voor patiënten met chronische longziekten.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

Het programma wordt individueel opgesteld met als doel het verbeteren van de fysieke en sociale mogelijkheden van de patiënt. Uit angst voor ademhalingsproblemen vermijden veel patiënten inspanningen, men beweegt veel minder waardoor de fysieke toestand daalt en men dus sneller ademhalingsproblemen krijgt. Een belangrijk onderdeel in de respiratoire revalidatie is dan ook de bewegingsreëducatie of fysieke training.

Welke aandoeningen komen hiervoor in aanmerking:

 • chronische obstructieve aandoeningen (COPD)
 • chronische astma
 • bronchiëctasieën
 • mucoviscidose
 • longoperatieHartrevalidatie

Hartrevalidatie


Hartrevalidatie stelt u in staat uw dagelijks leven weer op te nemen en voort te zetten binnen uw eigen grenzen en mogelijkheden.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

Men leert beter naar het eigen lichaam te luisteren en creëert terug een vertrouwen met zichzelf . De revalidatie bestaat uit conditionele training op medische toestellen zodat u ten alle tijden uw hartslag kan controleren. Het oefenprogramma dat in samenspraak met de behandelende therapeut wordt opgesteld, kent een progressieve opbouw qua duur en intensiteit.

Voor alle patiënten met hartproblemen:

 • Angina pectoris
 • Na hartinfarct
 • Na by-pass operatie
 • Na plaatsing van een stentLymfedrainage

Lymfedrainage


Lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfeoedeem. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

In onze praktijk kan lymfedrainage zowel technisch als manueel worden toegepast. De manuele lymfedrainage wordt uitgevoerd volgens methode Vodder.

Lymfedrainage wordt o.a. gebruikt bij:

 • lymfeoedeem na operatie of ongeval
 • oedeem in de arm na amputatie van borst
 • reuma
 • bloedcirculatiestoornissen
 • vermoeide en zware benenCyriax

Cyriax


Cyriax ofwel orthopedische geneeskunde bestaat uit een grondige en systematische onderzoeks- en behandelmethode voor patiënten met aandoeningen van weke-delenletsels van het bewegingsapparaat.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

Dit kan zijn spier, ligament, meniscus, slijmbeurs, gewrichtskapsel, pees, corpus liberum of discus. Na klinisch onderzoek volgt een gerichte behandeling. Cyriax is de niet- chirurgische richting binnen de orthopedie.

Wat kan bijvoorbeeld met Cyriax worden behandeld:

 • artrose
 • achilespeesscheur
 • schouderklachten
 • tennisellebogen
 • osteoporose
 • uitgerekte of verrekte banden aan voet en kniegewrichten
 • nekklachten