Rugschool


De kinesisitherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de rugscholing richt zich op patiënten met biomechanische wervelkolomaandoeningen.

Onze hulp nodig?

Zit u ook met een vervelend pijntje, een langdurige sportblessure of een vaste rug?

In de eerste fase zullen de kinesitherapeuten u aanleren de juiste spieren te gebruiken. Aan de hand van een selectie van basisoefeningen worden de stabiliserende spieren geactiveerd. We spreken dan over het “natuurlijk spierkorset”. Eens u meer controle heeft over het spierkorset, worden de oefeningen progressief uitgebreid.

Inhoudelijk bestaat een “rugscholing” meestal uit een instructie (anatomie, biomechanica en pathologie van de wervelkolom), aanleren van correcte houdingen, correct leren tillen, ergonomie, preventieve oefentherapie en eventuele reconditionering. De werkwijze legt vooral de nadruk op preventie : primair (nog geen letsel aanwezig), secundair (lichte rugklachten aanwezig) en tertiair (bij intense rugproblematiek, om erger te voorkomen).

Het doel van oefentherapie bestaat hierin om een vervorming/uitpuiling van de discussen (=tussenwervelschijven) in de onderrug te vermijden en/of te corrigeren en uw bewegingsvrijheid in alle richtingen terug optimaal te laten verlopen.

Oefentherapie heeft dus een preventief en behandelend nut

Doel van rugschool?

Het doel van de rugschool is om uw rug gezonder te maken onder het motto “sterk in beweging”. Verzwakte spieren zijn de belangrijkste oorzaak van langdurige rugpijn. Dit geldt ook voor rugpijn met onderliggende oorzaak (bv. artrose, een hernia, …).

Pijn zorgt er immers voor dat u bepaalde bewegingen vermijdt, waardoor de spieren minder gebruikt worden. Deze verzwakte spieren zullen de krachten minder goed kunnen opvangen, waardoor de pijn toeneemt. Het doel van de rugschool is om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Afhankelijk van de onderliggende aandoening en uw mogelijkheden, zal de kinesitherapeut al dan niet de gespecialiseerde rugtoestellen integreren in uw oefenschema. Dankzij deze toestellen kunnen we een individuele ruganalyse maken alsook de rugspieren specifiek versterken. Een computerschermpje geeft u de mogelijkheid steeds mee te volgen hoe de kracht en uithouding van de spieren verbetert, een ideale motivatie.

Tijdens het rugschoolprogramma worden er door onze ergotherapeuten vier sessies gegeven over het correct gebruiken van de rug in het dagdagelijkse leven. U zal versteld staan hoeveel krachten er onbewust op de rug inwerken tijdens bepaalde houdingen en bewegingen.

Daarnaast zullen we ook de algemene conditie trachten te verbeteren. Een gezonde rug heeft immers nood aan een gezond lichaam.